Kathedralen

1979. Georges Simard, een vriend en galerijhouder in Oostende, een cultureel bevlogen man met een kritische geest, raadt me aan, bij het zien van mijn aquarel “Conque” om een reeks werken te realiseren rond het thema “Kathedralen”. Er was niet veel meer nodig om mezelf in dit avontuur te wagen: in de periode tussen 1980 en 1985 zagen een 40-tal werken over kathedralen het licht.


Fondations 

1983 - Spy (België)

L'entrée latérale

1983 - Spy (België)

Naissance des Cathédrales


Letterlijk het papier boetseren. Gebruik maken van het tracé, de vormen, het licht, de schaduwen om aan de toeschouwer de illusie van ruimte en diepte te creëren. Hem toelaten te dromen dat hij tussen reusachtige gegolfde tegels wandelt, loopt of vliegt naar de okerkleurige en heldere achtergrond waar er iets gebeurt. 

1983 - Han sur Lesse (België)

La trappe

1982 - Spy (België)

Rêve Roman

Iets Romaans doen wat het eigenlijk niet is maar er toch op lijkt. Het Romaanse van onze kathedralen is dit niet de geruststellende uitdrukking van onze onzekerheden ?

1982 - Vouvry (Zwitserland)

Négatif de Cathédrale

Waarom geen kathedraal in negatief ? Terugkerend op aarde in Sint-Emillion waar de goede wijn het hoofd doet draaien ? De voorbijganger meesleurend in dit onbetamelijke gat of er langs passerend naar de vlakte en daar voorbij naar de oceaan de diepste bodems bedekkend.

1981 - Brasschaat (België)

La Basilisphère


In deze periode toen ik droomde van alle mogelijke en onmogelijke vormen van kathedralen en basilieken had ik het gevoel dat zij onze planeet vergezeld van zijn satelliet innamen

1981 - Ter Hulpen (Brussel) (België)